Středa 29.1.
Den 21. - O jídle
Aklimatizace: 2650/2700m
Váha: 70.8kg
VO2MAX: 51
A o čem psát, když se zas až tak moc nestalo? O jídle. Etiopie byla chvíli pod správou Itálie, a její vliv se projevil právě ve skladbě kuchyně. V převážné většině "lepších " restauracích dostanete těstoviny, pizzu a neitalské, ale všudypřítomné hamburgery. Ceny v těchto restauracích jsou o něco málo levnější než u nás. Kromě již zmíněných jídel jsou v menu, různé saláty, polévky, ryby, masa - hovězí, skopové, kuřecí a samozřejmě i místní speciality.
Asi nejtypičtějším jídlem je Engera - (Indžera) je tenká placka nakyslé až ostře kyselé chuti. Peče se z mouky získané ze semen trávy miličky habešské, zvané v Etiopii tef, na kterou se kladou pokrmy a balí se do ní při jejich konzumaci. Slouží tak současně jako talíř, příbor a chléb (zdroj Wikipedia). Mně osobně ta nakyslá chuť moc nejede. Mám pocit, že se jí všude a ke všemu.
Většina lidí se přes oběd stravuje v pouličních jídelnách. Jsou to takové stánky ztlučené ze dřeva a plechu. Uvnitř je většinou pološero. Vaří se na plynových vařičích a někdy i na otevřeném ohni. Nechybí tu engera, podávaná s různými omáčkami, dále různě upravené luštěniny (hrách, čočka), brambory (většinou smíchané s řepou), vařené zelí a něco zeleného na způsob špenátu. Jídla jsou to prostá, chutná a taky pekelně pálivá. Všude cpou pálivé papričky. A pokud jídlo samo o sobě nepálí, tak vám k tomu přinesou chilli omáčku v malé mističce.
Takové jídlo i s cocacolou přijde na 50 Birrů (cca 35 Kč). Hygiena tam není sice nic moc, ale chilli to všechno vypálí 🙂Je tady spousta malých pekáren. Ty naopak působí velice čistě a moderně. Kromě bílého pečiva (chleba a různé housky) tu dostanete i sladké pečivo od koblihů, přes bábovky až po zákusky. Kobliha (maxi) stojí 7 Kč, stejná ale jakousi čokopolevou 28 Kč, plátek bábovky 10 Kč.Z ovoce se tu nejčastěji dají koupit banány, pomeranče (jsou dost drahé), papája, mango a melouny (vím, není to ovoce). Výběr ze zeleniny není taky nic moc - rajčata, cibule, brambory, mrkev, řepa, zelí .No a to je tak prozatím všechno , s čím jsem přišel do styku.Až bude další okurková sezóna, tak si možná něco řekneme o pití 🙂
- Získat odkaz
- Další aplikace
- Získat odkaz
- Další aplikace
Komentáře
Okomentovat